Skogskyrkogården är en plats som är värd att besöka även om du inte ska besöka en viss grav. Det är rogivande att promenera i den unika miljön och uppleva det heliga landskapet.

Skogskyrkogården är en av de mer välkända begravningsplatserna i Uppland och ligger i Stockholms län. I början av 1900-talet var det ont om begravningsplatser i Stockholm och beslut togs av stadsfullmäktige att en ny kyrkogård skulle byggas söder om Stockholm. Det fanns en önskan från beslutsfattarna att den nya begravningsplatsen skulle bli annorlunda mot de platser som redan fanns. Den nya kyrkogården skulle utgå från hur naturen och landskapet såg ut och byggnaderna och gravplatserna skulle skapas i harmoni med den befintliga rullstensåsen och dess vackra tallar.

Skaparna av Skogskyrkogårdens vackra utformning var arkitekten Gunnar Asplund och landskapsarkitekten Sigurd Lewerentz. De var vinnarna av den arkitekttävling som hade utlysts. Ramarna för arkitekterna som vann tävlingen var att bygga begravningsplatsen utifrån hur det naturliga landskapet såg ut.

De vinnande arkitekterna bidrog till att skapa den vackra begravningsplats där gravar, minneslund och kapell ligger inbäddade mellan tallar och åsar. År 1940 invigdes Skogskyrkogården och 1994 så utnämndes den som ett världsarv av Unesco tack vare dess unika utformning i naturen. Ett världsarv är något som anses vara värt att bevara för hela mänskligheten.

Besök Skogskyrkogården

Enklast tar du dig till Skogskyrkogården genom tunnelbanans gröna linje till hållplatsen Skogskyrkogården. Det finns även parkering i anslutning till begravningsplatsen. Kyrkogården och dess vackra landskap är tillgänglig för alla men kapellen kan endast besökas vid guidade visningar eftersom dessa ofta är upptagna av begravningsceremonier. Det finns allmänna visningar men det går även att boka en individuell visning. Vid Visitors center finns en utställning om Skogskyrkogårdens historia samt turistinformation, café och butik. Visitors center har öppet dagligen under maj till september samt vissa helger under vinterhalvåret.