En trädgård som har lyckats bli en av Uppsalas största utflyktsmål är Botaniska trädgården. Här samlas både människor och växter som kommer från när och fjärran. Egentligen är det inte konstigt att trädgården har många besökare varje år eftersom den har en charm utöver det vanliga genom bland annat orangeriet som är över två hundra år gammalt. Här går det att hitta inspiration till den egna trädgården samtidigt som man kan imponeras av allt det vackra på en och samma gång. Den inspiration man kan hitta här handlar ofta om de mer enkla partierna av bland annat stenpartiväxter eller köksväxter. Dessutom finns Tropiska växthuset på området där man hittar växter från varmare klimat än vårt svenska.

 

Mer än bara en trädgård

Botaniska trädgården är mer än bara en trädgård. Här hittar man ofta konstutställningar och man kan även passa på att ta sig runt genom en guidad visning för att lära sig mer. Många kallar trädgården för ett växternas museum och det stämmer bra. Här finns det faktiskt mer än 8000 olika arter av växter. De härstammar från jordens alla hörn och kommer från olika miljöer. Om du tror att ett besök här kommer att vara som de flesta besök i en trädgård kommer du att bli glatt överraskad. Växterna i Botaniska trädgården är nämligen till största del de växter som växer vilt ute i naturen. Det finns också ett antal samlingar med växter och en del av dem är väldigt gamla kulturväxter. Även om många växter kommer från andra världsdelar är ungefär hälften svenska.

En trädgård med gamla anor

Botaniska trädgården är en trädgård med gamla anor. Den började anläggas redan på 1700-talet och det är mycket genom dess historia som den idag är så populär. Den härstammar ända tillbaka till Linnés tid och mycket av det gamla lever idag kvar.