Som arrangörer för projektet Tusen trädgårdar står Riksförbundet Svensk trädgård, Studiefrämjandet samt Trädgårdsriket. År 2018 arrangerades evenemanget för femte gången och antalet medverkande var rekordstort både när det gäller antalet anmälda trädgårdar (drygt 800) och antalet besökare.

Vad är Tusen trädgårdar?

Projektet går ut på att göra Sverige lite grönare, lite skönare och lite öppnare för alla och envar, Trädgårdsentusiast eller ej. Alla är välkomna att anmäla sig och sin privata trädgård, kolonilott, odling, balkong, växthus och så vidare. Alla som deltar; trädgårdsägare, föreningar, organisationer och besökare bidrar till att visa upp Sveriges olika och mycket varierande trädgårdar.

Kunskapsparker och trädgårdar

Det finns som sagt mängder med olika sorters trädgårdar att besöka för den som vill. Ett exempel är Barnens Trädgård och Visningsträdgården som ligger vid Länsmansgården i Åkersberga, en gård som ägs och drivs av Österåkers konstförening. I Visningsträdgården finns både en köksträdgård och en örtagård och i övrigt samsas frukt och bär med rosor, rhododendron, pioner, olika slags perenner och växthus.

I Barnens Trädgård som funnits sedan våren 2014 finns det pallkragar som sköts av olika skolklasser i området samt av medlemmar, deras barn och barnbarn. Här finns dessutom ett utomhusklassrum, en äppeltunnel, odlingar med olika sädesslag och mycket mer man kan lära sig om. En intressant del är det bisamhälle som donerats till trädgården, där barn och elever kan lära sig om binas betydelse.

I centrala delarna av Uppsala ligger Sveriges Lantbruksuniversitet och dess kunskapspark som används i undervisnings, – forsknings – och rekreationssyfte. Parken är på cirka två hektar och här finns mängder med olika slags miljöer att inspireras och njuta av; från strikt urbant till lummigt och naturligt.

En anrik trädgård

Den stilriktigt bevarade 1700-talsgården Hammarby köptes från början av självaste Carl von Linné. Han använde den främst som tillflykt från storstadslivet i Uppsala. I parken finns flertalet växter som Linné själv odlade och från högsta punkten på gården bjuds en bedårande utsikt över ett växlande landskap och vackra naturstigar.