En stad som verkligen har hittat trädgårdarnas charm är Enköping. Den som älskar perenner känner säkerligen till den mest kända av parkerna i staden, Drömparken. Här är det perenner som växer i hela trädgården som att har blivit designad av Piet Oudulf, en holländsk trädgårdsarkitekt. Stadens alla parker och trädgårdar har gjort att stadsborna gärna tar sig en promenad i någon av dem. De gröna oaserna är placerade runt om i staden och här är det inte bara stora trädgårdar utan även mindre har fått ta plats. Något som man slås av när man besöker några av parkerna en dag är att var och en har sin egen karaktär och ingen är den andra lik. Förutom Drömparken finns det några flera parker som är extra kända. Det är Munksundskällan, Fridegårdsparken och Gustav Adolfs plan som är några av de mest välbesökta.

 

Perenner är ledordet

Det är verkligen lite unikt med parkerna i Enköping att många av dem har en stor andel perenner. Ser man sig om i alla Sveriges parker är det få som har en sådan mängd perenner som man har satsat på här. Det charmiga med perenner är att de kommer tillbaka år efter år. I praktiken betyder det att om man kommer tillbaka året efter är parken sig ganska lik, med några små förändringar. Men även om växterna är perenna lever de vidare och utvecklas och av besökarna är det ofta uppskattat att se hur parken har utvecklats vidare från år till år. Dessutom har de olika parkerna och trädgårdarna en sådan skillnad i karaktär att det är en fröjd att uppleva dem alla.

Parkerna lever året om

Tanken med parkerna är att de ska vara levande året om och det har staden verkligen lyckats med. Våren börjar med att vårlökarna med krokusar blommar för att sedan lämna plats åt att tulpanerna som stolt presenterar parkerna. Under sommaren och hösten tar perennerna över och står för färgerna.